Спирт спирту різниця – температура замерзання спирту

Спирти бувають різні. Взагалі, будь-який спирт походить від води — H₂O, просто одне H (атом вуглецю) витіснила вуглецева група (C…OH). Але в класифікації спиртів нехай знаються хіміки — це нам ні до чого.

Якщо розглядати походження, то слово спирт походить від латинського spiritus (дух, душа). І це нам поки що не цікаво.

Нас цікавлять фізичні властивості. А якщо саме, то температура замерзання етилового спирту (етанолу). Адже саме цей спирт і є основною складовою алкогольних напоїв. Як зі спирту зробити горілку читайте за цим посиланням https://b-i-g.com.ua/yak-pravilno-rozvesti-spirt-shhob-vijshla-gorilka/.

Замерзає етанол чи ні

Теоретично – так, замерзає. Практично… Здійснити цей процес принаймні в домашніх умовах неможливо. −117 °C за Цельсієм – це вам не “хухри-мухри”.

Можливо, вчені в якихось спеціальних камерах можуть це зробити. Адже з’ясували вони абсолютну температуру замерзання етилового спирту. Але звичайній людині це не під силу, та й не потрібно. Для практичного застосування нам треба знати, за якої температури замерзають спиртовмісні напої.

Алкогольні напої – стійкість до знижених температур

Навіщо заморожують алкоголь?

  • Самогон. Таким чином підвищують смак, якість та міцність напою. Вода разом із сивушними маслами замерзає, а дистилят, що залишився, зливають в окрему ємність.
  • Слабоалкогольні напої. Вино, пиво, коктейлі їх швидше охолоджують, а не заморожують. Більшість алкогольних напоїв (глінтвейн і деякі види коктейлів – виняток) в охолодженому стані мають приємніший смак.
  • Горілка, коньяк, віскі. Та сама історія, що й у слабоалкогольних напоїв. Охолодження – для смаку.

Спирт спирту різниця - температура замерзання спирту

Більш того, низькі (0-6 °C) температури для більшості напоїв міцністю 15% і вище просто необхідні. Сама технологія створення коньяку, бренді, віскі та ін передбачає їх витримку протягом декількох місяців або років у спеціальних ємностях, в прохолодних приміщеннях.

Цікаво. Американська компанія Beyond Zero випустила у продаж апарат для заморожування алкоголю. Прилад не з дешевих – 8000 доларів.

Заморожувати можна все, окрім спирту. Виходить алкогольне морозиво, яке можна їсти ложечкою, лизати тощо. Насолода, звичайно, сумнівна. Хоча, якщо подумати, можна заморожувати міцні кубики напої і додавати в коктейлі.

Температура, за якої алкоголь перетворюється на лід

На температуру замерзання будь-якого алкогольного напою впливає кількість спирту, цукру та інших речовин, які у ньому. Чим більше цукру та спирту, тим нижча температура, за якої цей напій замерзає.

  • Пиво. Замерзає при температурі від -1 до -5 ° C, залежно від сорту. Якщо перетримати у морозильній камері: в алюмінієвій банці лід видавить дно; Скляна пляшка може луснути, а смакові якості напою вже не повернеш.
  • Вино. Температура заморозки коливається від -20 ° C у десертних вин, до -5 ° C у їдалень. Після розморожування смак змінюється на гірший бік, але не настільки, щоб пити вино вже не можна було. Більш стійкі щодо цього білі десертні вина — смак практично не змінюється.
  • Шампанське. Святковий напій, який подають за температури +5–12 °C. Якщо шампанське випадково змерзло, розморожувати його треба поступово. Інакше через високий тиск може статися вибух. Замерзає за температури −5–10 °C.
  • Коньяк. Елітний алкогольний напій. Експериментувати із заморожуванням-розморожуванням не варто. Келих із коньяком, навпаки, слід зігріти в руках, щоб виявився той аромат, який відрізняє справжній напій від підробки. Температура замерзання –35 °C і нижче.
  • Горілка. Кристалізація починається при температурі -28 °C. Повне замерзання настає за температури −35 °C. Магазинна горілка за низьких температур стає тягучою, але не замерзає повністю. Швидше за все, це відбувається через те, що до неї додають гліцерин. Чистий, якісний домашній самогон замерзає поступово, починаючи від частин, що стикаються з пляшкою, до центру.

Технічні спирти

Вони використовуються при виробництві миючих засобів, лакофарбової продукції, парфумерії, як добавки до палива, в медицині. Етиловий спирт із додаванням спеціальних речовин теж вважається технічним.

  • Денатурат. Суміш етилового спирту з метанолом та гасом. Чи не придатний для пиття. Використовується для освітлення, як паливо, для промислових потреб. Температура замерзання –114 °C.
  • Метиловий спирт. Найсильніша отрута! Вибухонебезпечний! Використовується як розчинник у лакофарбовій промисловості, при виробництві оцтової кислоти та формаліну. Замерзає при температурі від -15 до -75 °C (залежно від концентрації розчину).
  • Нашатирний спирт. Лікарський засіб. У побуті застосовується як засіб для виведення плям, для миття вікон, дзеркал і т.д. Температура замерзання: від -12 до -60 ° C (дивлячись яка концентрація розчину).
  • Ізопропіловий спирт. Використовується при виробництві косметики та побутової хімії. Завдяки низькій токсичності та дезінфікуючим властивостям, застосовується у медицині. Замерзає при температурі від -30 до -90 °C.

Leave a Comment

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *