Півонія вузьколиста: квітуче диво з червоної книги, яке можна поселити в своєму саду

Півонія вузьколиста (півонія тонколиста) має другу назву “”піон воронець””, і в минулому був досить популярний серед садівників. Проте з часом мода і смаки змінилися, а про прекрасну рослину майже забули. Не пора згадати про це чудо? Рослина неймовірно красиво в період цвітіння: ошатні зелені “”пухнасті”” пагони з тоненькими листочками увінчуються яскраво-червоними квітами, магнетично притягають погляд. Є сорти з рожевими і білими квітами.

Аромат рослини тонкий, вишуканий і дуже сильний. Компактні прямостоячі кущі досягають у висоту 40-45 див. Залишається кущ декоративним і після цвітіння завдяки незвичайному будовою многорассеченных листя. Шкода, що неймовірна краса рослини стала його бідою: колись широко поширений квітка зривали без жалю, і тепер знайти його в дикій природі не так просто.

Півонія вузьколиста: квітуче диво з червоної книги, яке можна поселити в своєму саду

Півонія вузьколиста цвіте недовго, в природі трохи менше тижня, а культурні сорти – близько двох тижнів у травні (приблизно разом з пізніми тюльпанами). Після цього рослина зав’язує великі насіння, які можна посадити для отримання нових саджанців. Щоб зберегти насіння до моменту посіву восени, їх знімають злегка недозрілими і зберігають у холодильнику. Сайт https://pravoved.kiev.ua/ докладніше описувати зберігання цього насіння та його посадку.

В кінці літа настає період спокою рослини, це найкращий час для ділення куща і пересадження рослин. Омолодження кущів рекомендується робити кожні 5-6 років. Навесні поділ і пересадку роблять у виняткових випадках: рослина не утворює дрібних коренів, тому потрібно брати великі деленко кореневища. При посадці деленок в кінці літа будуть більш сприятливі умови, так як саме в цей час рослина нарощує кореневище і готується до зимівлі. Розвивається рослина повільно (2-3 роки), поступово досягаючи розмірів дорослої рослини.

Півонія вузьколиста здатний рости взагалі без догляду. Але помірні поливи і 1-2 підживлення за сезон калійно-фосфорними добривами зроблять рослина воістину розкішним.

Півонія вузьколиста: квітуче диво з червоної книги, яке можна поселити в своєму саду

Зимує півонія вузьколиста без укриття, зона зимостійкості 3 (до -40°С). Практично не пошкоджується хворобами і шкідниками.

Висаджують півонія вузьколиста на сонячних ділянках з добре дренованими грунтами. Неприпустима посадка в низинах, де можуть скупчуватися талі і дощові води. При довгому подмокании коріння почнуть підгнивати і рослина загине.

Висаджують півонія вузьколиста в альпінаріях, на кам’янистих гірках і звичайних клумбах. Однаково красивий він в міксбордерах і в монопосадке. Але особливо гарні композиції в стилі природної природи у поєднанні з декоративними злаками, камнеломками, эремурусами, багаторічним чи однорічним льоном та іншими степовими рослинами.

Leave a Comment

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *